X-Lap

A parkosítás és a közterületi játszóterek hinta kínálata

A közterületi játszótereken megannyi játékot találunk, vannak itt basic elemek, mint amilyen a csúszda, a homokozó, a rugós és a standard hinta. Ezek közül az elemek közül azonban egyiket sem hagyta érintetlenül a modernizálás, a különböző újító gondolatok és fejlesztések.

Bár közterületekről beszélve fontos megemlíteni, hogy nem lehet akármilyen játékelemeket kihelyezni egy játszótérre. Mondjuk, ha a hintát vesszük alapul, akkor láthatjuk, hogy vannak fészekhinták, libikókák, egyszemélyes, többszemélyes és rugós variánsai ennek a közterületi elemnek. Ami azonban közös a mai hinta kínálatban, hogy meg kell felelniük a különböző EU szabványoknak, játszótereket érintő szabályoknak, előírásoknak.

A modern szabályok megkötik például, hogy melyek azok az anyagok, melyek használhatóak a közterületi játszóterek elemeihez, így a hintához is. Többnyire ma már mellőzik a vas és a fa elemeket, mivel ezeknek élettartama az időjárás függvényében változik. Ellenben mondjuk a rozsdamentes acél ideális anyaghasználatnak minősül ezeknek az eszközöknek a gyártásában. A rozsdamentes acél mellett még különböző gumikat, műanyagokat is használnak a cégek a hinta esetében is, a biztonságosabb kialakítás érdekében.