X-Lap

Fizetés mértéke a személyi kölcsön felvételéhez

A lakosság hitelek felvétele kapcsán mutatott aktivitásának vizsgálata során elmondható, hogy a háztartások nagy része rendelkezik valamilyen hitellel, kölcsönnel. Legyen szó akár a szabad felhasználásra kapható hitelekről, az építési és lakáscélra felvettekről, vagy akár a személyi kölcsönökről, a nettó fizetést terhelő fizetési kötelezettségek bizony nagymértékben befolyásolják, hogy a jövőben igényelt hitelkérelmeinket a bankok miképpen bírálják el. Alapesetben a nettó jövedelem harminc százalékának erejéig vállalhatunk havi törlesztő részleteket, ezt meghaladó mértékben már túlterheltnek minősül jövedelmünk, ami a hitelbírálatra mindenképpen negatív hatást gyakorol.
A gyakran igényelt személyi kölcsön esetében is lényegi szempont, hogy a majdani törlesztő kötelezettségeknek maradéktalanul eleget tudjon az adós tenni, tehát nem elhanyagolható, hogy fizetésének mekkora része áll erre a célra rendelkezésre. Nem csak a karácsonyt megelőző időszakban élnek sokan az áruhitel kedvezőnek tűnő lehetőségével, így sok esetben az ebből eredő kötelezettségeiknek is egyéb hiteligényléseik láthatják kárát.

Személyi kölcsön igénylés iránt érdeklődve természetesen az első kérdés mindig az, hogy a jövedelem alapján mekkora összeg az, amely esetében pozitív bírálatra számíthatunk – természetesen sok más feltétel együttes megléte mellett. Hitelintézetenként némileg eltérő lehet az előírás, de alapvetően elmondható, hogy a nettó jövedelem öt-hatszorosának erejéig élhetünk a személyi kölcsön által kínált, célhoz kötött felhasználást nélkülöző lehetőséggel. Mindegy tehát, hogy szabadidős elfoglaltságára, egy izgalmas utazásra, vagy éppen elektronikai cikkek vásárlására, tartozásai rendezésére szeretné költeni a kapott személyi kölcsönt, Önt semmiféle számlabemutatási kötelezettség nem terheli a bank felé a vásároltakat illetően.
De mi a helyzet akkor, ha már meglévő kötelezettségei miatt nem juthat hozzá a kívánt összeghez? Mondjon le végleg ennek lehetőségéről? Amennyiben adóstársat be tud vonni az ügyletbe, és ő megfelel a feléje támasztott követelményeknek, ami jövedelmi viszonyait illeti, akkor módja van mégis arra, hogy éljen a személyi kölcsön által kínáltakkal. A felelős hitelfelvétel elvét szem előtt tartva azonban mindenképpen érdemes átgondolnia, valóban nélkülözhetetlen-e még egy törlesztő részletet bevállalnia.