X-Lap

Így készíts otthon tésztát!

Az otthoni tésztakészítés egyszerűbb, mint gondolnád! Órási élmény a saját kezed által készült tésztaétel főzése és elfogyasztása!
Gondolkoztál már azon, hogy milyen lenne otthon tésztát készíteni? Hidd el, egyszerűbb, mint gondolnád! Persze nagyon könnyű levenni a boltban a polcról a fél kilós kiszerelést, de mégis jobb a saját magad által készített. Nemcsak, mert így legalább biztos tudod, mi van benne, hanem maga a tudat is büszkeséggel fog eltölteni! Bátran vond be a mókába a gyerekeket is!

A tészta alapja liszt, tojás (vegán változatban elhagyható), víz és só. Ezeket az alapanyagokat kell jól összegyúrni, majd kinyújtani és formázni. Az állag liszt vagy víz hozzáadásával bármikor könnyen módosítható, tökéletesíthető.

Formázni legkönnyebben egy kézi tésztakészítővel lehet. Ennek többféle változata van. Van olyan, ami vékonyra tudja nyújtani a tésztát, és szeletelni is. Ezzel a változattal lehet például lasagne-lapokat, vagy szélesmetéltet készíteni. A metélt aztán alakítható akár farfellévé is egy cikkcakkos szeletelő és némi formázás segítségével. A másik típus inkább a különböző méretű spagettik készítésére alkalmas, lyukacsos fejének köszönhetően.

Ha megvan formázva a tészta, akkor jön a kiszárítás. Ez hőmérséklettől függően napokig is tarthat. Azt ajánljuk, hogy nyáron, vagy fűtött szobában próbáld az otthoni tészta kiszárítását. A szárítás történhet felakasztva, vagy vászon konyharuhára pakolva, iszont figyelj arra, hogy ne érjenek össze a tésztadarabok, mert akkor összeragadhatnak. Ha formázás után ragacsosnak érzed a tésztát, akkor szórj rá egy kis lisztet. Száradás után tárold a tésztát üvegben vagy papírzsákban, majd ízlés szerint főzd meg és fogyaszd el. Jó étvágyat!